Tvinds talsmand – en hund i et spil kegler

Lad os lige skrue tiden tilbage til 2001 og 2002. Måske kan du huske, at pressen dengang skrev meget om Tvind-chef Amdi Petersens to luksuslejligheder på en af Miamis mest mondæne adresser, Fisher Island. Lejlighederne havde en værdi af ca. 60 millioner kroner. Amdi boede selv i den store lejlighed, som havde kostet ikke mindre end 40 millioner kroner. Mindre kunne ikke gøre det. Den lille lejlighed lå i samme opgang, og her boede såmænd Amdis to hunde. Nu er jeg en stor dyreven, men alligevel: 200 kvadratmeters luksuslejlighed til to hunde – det er helt vildt. Ikke mindst når man tænker på, at lejligheden var finansieret af midler, som velmenende mennesker havde doneret til verdens fattige.

Nå, men lad os spole tiden frem til i dag, eller rettere sagt til i tirsdags, hvor Vestre Landsret svingede øksen over Tvinds talsmand Poul Jørgensen. Landsretten idømte ham toethalvt års fængsel for groft underslæb for 15 millioner kroner og for groft skattesvig i forbindelse med Tvinds humanitære fond. Poul Jørgensen var i chok, da han forlod retsbygningen på Aaboulevarden i Århus sammen med sine tre advokater. Ved byretten var Poul Jørgensen nemlig blevet pure frifundet sammen med de øvrige syv tiltalte i sagen, herunder Amdi Petersen. Men landsretten ville det anderledes. Poul Jørgensen var den eneste, der blev dømt, fordi anklagemyndigheden simpelthen ikke har kunnet finde de andre tiltalte og dermed forkynde stævningen for dem. Det er nemlig en betingelse i Danmark for at kunne føre en retssag. Anklagemyndigheden ville ellers gerne have kørt sagen ved landsretten mod Amdi og Co., men de befinder sig tilsyneladende i Mexico, hvor Tvind har etableret et nyt stort hovedkvarter. Og pudsigt nok har Danmark ikke en udleveringsaftale med Mexico, så Amdi Petersen kan nyde sine margaritas i fred og ikke bekymre sig om noget så kedeligt som udlevering til og retsforfølgelse i kolde Danmark.

Man får næsten ondt af Poul Jørgensen. Ikke nok med at han skal i fængsel. Og ikke nok med, at han ved at Amdi og hans folk hygger sig i Mexico med kolde drinks og varme piger. Nej, det mest smertelige og bitre må næsten være tanken om, at han de næste toethalvtår skal indlogeres i en syv kvadratmeter stor celle og samtidig vide, at Amdi ikke kunne drømme om at byde sine hunde de samme forhold – og vide at hundelejligheden i Miami var købt og betalt med penge fra Tvind fonden, og som Poul Jørgensen nu skal i spjældet for.

Det er surt at hedde Kurt – men det er endnu mere surt at hedde Poul. Det kan godt være, at Amdi i Poul Jørgensen har haft verdens mest loyale medarbejder. Og det kan godt være, at han år efter år som en terrier har forsvaret Amdi og Tvind overfor myndigheder og presse. Men nu gør terrieren ikke så højt mere, og lyden når næppe frem over Atlanten til Mexicos hvide sandstrande.