Retssagen mod Stein Bagger

Så er straffesagen mod Stein Bagger skudt i gang. I disse minutter læser anklageren alle 61 anklagepunkter op i Retten i Lyngby – du kan læse hele anklageskriftet på Business.dk. Stein Bagger har tilstået bedrageri og dokumentfalsk af særlig grov karakter for 831 millioner kroner i danmarkshistoriens største svindelsag.

Selve straffesagen kører som en tilståelsessag og er egentlig temmelig banal. Hvad der derimod ikke er banalt og som egentlig er det mest mærkelige ved denne sag, er den opførsel og passivitet, som aktørerne omkring Sten Bagger og IT Factory har lagt for dagen. Umiddelbart ser de ud til at have opført sig som glade amatører. Men var de nu også det? Det er nærliggende at få den tanke, at de har vendt det blinde øje til fordi de direkte eller indirekte tjente penge på at holde Baggers cirkus i gang. Og de var mange, der sad med på første parket: Bestyrelsen i IT Factory, et stort advokatfirma, et stort revisionsfirma, Danske Bank, leasingselskaberne, store dele af pressen og en masse højtlønnede medarbejdere. Forhåbentlig kan retssagen afdække, om deres rolle i sagen skyldes almindelig passivitet, amatørisme eller måske endda hensynet til deres egen pengepung i en grad, der grænser til medvirken. Og måske får vi et svar på, hvorfor tilsyneladende ingen af dem stillede kritiske spørgsmål til Stein Bagger eller foretog et minimum af kontrol, som mindre erhvervsdrivende ellers normalt må finde sig i. Så var det sikkert for længe siden blevet afsløret, at Bagger solgte varm luft.

Strafferammen er 12 års fængsel, men jeg gætter på at Stein Bagger slipper lidt billigere fordi han har samarbejdet med politi og anklagemyndigheden.