Advokater

Lorem ipsur

Tjekliste: Sådan finder du en god advokat

Har du brug for juridisk bistand eller er involveret i en retssag, har det stor betydning at du får rådgivning af den rigtige advokat. Her er vores tjekliste til, hvordan du finder den rigtige advokat:

1. Er din advokat specialist?
Ingen kan vide alt, og det gælder også advokater. Der findes mange forskellige juridiske specialer, og ingen kan mestre alle specialer som advokat. De fleste advokater er specialiseret inden for kun 1-3 områder, som de så til gengæld er rigtig gode til. Hvis du skulle opereres i din hjerne, ville du så opsøge en læge med speciale i knæoperationer? Nej, vel? Du ville selvfølgelig opsøge en dygtig hjernekirurg. På samme måde er det med advokater, og du bør derfor finde en advokat, der er specialist på det område, netop din sag drejer sig om. Hvis du skal skilles, har du brug for en skilsmisseadvokat. Hvis dit firma skal have udarbejdet en ny kontrakt, har du brug for en advokat med speciale i kontrakter. Er du kommet til skade, skal du have fat i en erstatningsadvokat osv.

2. Tjek din advokat på nettet
På internettet kan du nemt finde information om advokater og advokatfirmaer. Tjek først advokatfirmaets hjemmeside. Hvad ser du? Er der en endeløs opremsning af en masse juridiske områder, som firmaet tilbyder rådgivning inden for? Hvis det er tilfældet, bør du være på vagt. Ingen kan være verdensmester på alle områder, og der er ikke nogen lov der forbyder advokatfirmaet at skrive på deres hjemmeside, at de er specialister på alle områder.
Dernæst bør du tjekke din advokat på Google. Indtast hans eller hendes navn med gåseøjne – fx “Hans Grønfeldt” – og se, hvad der dukker op i søgeresultatet. Måske har Advokatnævnet offentliggjort kritik af advokaten? Måske har andre anbefalet advokaten i et forum? Måske har pressen eller brancheorganisationer citeret eller skrevet noget om advokaten? Der kan dukke alt muligt op, det er ikke til at vide på forhånd, men med Google har du et fremragende værktøj til at få et bredere indtryk af den advokat, du har kig på.
Tjek endelig Advokatsamfundets officielle hjemmeside. Er din advokat registreret her og med hvilke specialer? Det giver et godt fingerpeg, men du skal samtidig vide, at de specialer, der er oplyst ud for hver advokat, stammer fra advokaten selv. Advokatsamfundet tjekker ikke, om advokaten vitterlig er specialist på de områder, han selv oplyser. Og nogle advokater ser ud til at overdrive antallet af specialer…

3. Personlig kemi
Svinger du med din advokat, eller er han en dødbider? Lige så vigtigt advokatens faglige kompetence er, lige så vigtigt er det, at I er på bølgelængde og at du kan føre en fornuftig samtale med ham. Når du er hos advokat, er det ofte fordi du er i en eller anden krise eller er involveret i en konflikt, og her er det vigtigt at I passer godt sammen. Du skal have tillid til din advokat, og tillid kan ikke gradbøjes.

4. Kritik fra Advokatnævnet
Advokater skal følge Advokatsamfundets etiske regler, idet de ellers kan blive irettesat, blive idømt bøder eller miste deres advokatbestalling. På Advokatnævnets hjemmeside offentliggøres kendelse over advokater, der er trådt ved siden af. Og du bør altid tjekke, om den advokat, du overvejer at bruge, har modtaget kritik fra Advokatnævnet. Samtidig bør du tjekke, om vedkommende rent faktisk er advokat. Det kan du gøre på Advokatsamfundets hjemmeside, som har en fortegnelse over alle advokater i Danmark – slå advokatens navn op, og hvis vedkommende ikke figurerer på listen, er han eller hun ikke advokat. Og kun advokater må kalde sig for advokater – det er nemlig en beskyttet titel.

5. Geografi
I “gamle dage” betød geografien meget, der var det almindeligt at gå til den lokale advokat i byen. Men med fremkomsten af internettet og e-mails, bruger mange flere i dag advokater fra andre dele af landet, end hvor de selv bor eller driver forretning – og tilsvarende dækker flere og flere advokater hele landet. Du tænker måske, at det er praktisk at din advokat bor i samme by som dig selv, og det kan det da også være. Men pas på! Fordi advokaten bor tæt på dig, er det ikke sikkert, at han eller hun er den rigtige advokat for dig. Det er vigtigere, at advokaten har den nødvendige faglige kompetence og at kemien mellem jer er i orden. Hvis du tilmed bor i en mindre by, vil det i nogle typer sager ofte være en fordel at tage en udenbys advokat. Og Danmark er ikke et større land, end at vi alle på få timer kan komme fra den ene ende af landet til den anden, så hvis det er nødvendigt at mødes, kan man som regel finde tiden og stedet til det. Og så må vi jo heller ikke glemme telefonen, som sammen med e-mails i høj grad har afløst behovet for fysiske møder.

6. Pris
Få et skriftligt prisoverslag fra advokaten, før han går i gang med din sag. Derfor: Første gang du henvender dig til en advokat med en sag, skal du spørge, hvad han forventer, at prisen for rådgivningen bliver. Så har du styr på omkostningerne, og hvis det bliver dyrere end det fremgår af overslaget, skal advokaten give dig besked. Det fremgår af Advokatrådets etiske regler, som advokaten er forpligtet til at følge. Advokaten undersøger også, om du kan få betalt advokatregningen over din retshjælpsforsikring eller få fri proces – eller måske endda få modparten til at betale din advokatregning eller en del af den.Hvis prisen er højere end aftalt eller urimelig eller du i øvrigt ikke er tilfreds med advokatens arbejde, kan du klage over advokaten til Advokatnævnet, der behandler klager over advokaters salærer og adfærd. Men langt de fleste advokater er fornuftige mennesker, der tager en rimelig pris for deres arbejde. Og husk: Mange frygter, at det bliver meget dyrt og meget besværligt at bruge en advokat. Men det kan blive meget dyrere, hvis man lader være.

7. Firmaets størrelse
Igennem de seneste 10-15 år er mange advokatfirmaer fusioneret, og det betyder at der i København og Århus i dag findes advokatfirmaer med flere hundrede jurister ansat. Som mulig ny klient skal du spørge dig selv, om du ønsker at blive betjent af sådan et stort firma? Nogle mennesker føler sig ikke tilpas hos sådan en mastodont og savner en personlig betjening, andre trives fint med det. Men hvad er det rigtige for dig? De store firmaer er utvivlsomt dygtige og kan håndtere mange typer sager, men du skal regne med, at prisen også er derefter og at du hurtigt kan føle dig som en lille klient i et stort advokatfirma.

8. Anbefalinger fra venner og bekendte
Spørg i dit netværk, om de kan anbefale en god advokat. Men pas på! En advokat er ikke bare en advokat. Hvis du fx får anbefalet en advokat, som én i din omgangskreds har brugt i forbindelse med sin skilsmisse, og du selv leder efter en advokat, fordi du er kommet til skade i en trafikulykke og søger erstatning, hjælper det jo ikke meget. Så skal du have fat i en erstatningsadvokat, det kan skilsmisseadvokaten normalt ikke klare. Det er muligt, at han alligevel vil tilbyde sin hjælp, men hvis han ikke til daglig arbejder med erstatningssager, bør du sige pænt nej tak.

9. Få tilbud fra flere advokater
Forhør dig hos et par advokater, inden du beslutter dig for at vælge advokat. Hvordan vurderer hver advokat din sag og vil de køre den for dig? Hvor lang tid forventer advokaten at sagen vil vare? Og hvad regner han med at det vil koste? Bed om et overslag eller et egentligt tilbud, så har du et bedre udgangspunkt for at vælge den advokat, der passer dig bedst.